Lauri Saatpalu monoetendus „Kuidas ma koera sõin“

Näidend “Kuidas ma koera sõin” põhineb suuresti vene nüüdisdramaturgia suurkuju Jevgeni Griškovetsi autobiograafial ning seepärast kummitab mind tegelaskujule mõeldes küsimustelaviin: ”Kus olen mina, milline olen mina, kes ma olen?” Lugu ju põhineb tõestisündinud seikadel, loo tegelane tunneb nagu autor ja tunneb nagu ka mina, kes ma tunnen, et see puudutab mind. Päriselt seda esitan ju mina! Aga see, keda ma esitan, ei ole mina! Ega ka see, kes ta välja mõtles!

Griškovetsi ühemehe autoriteatri debüüt 1999ndal aastal tõstis ta sõna otses mõttes üleöö täheks. Temasse armusid nii kriitikud kui publik, kõik olid kindlad, et see näidend räägib just nimelt tema lugu. Nii tundsin ka mina, kui ma esimest korda Jevgenit seda esitamas nägin. Muidugi mitte täielikult, ega ma idioot ei ole, ma ei ole ju tema…ma saan ju aru! Aastatega pole näidendi tegelaskuju muutunud, selle esitaja aga küll. Peab ütlema, et see tegelaskuju on siiram inimene. No näiteks, see olin mina, kes tahtis edu, kuulsust, raha, aplausi. Tema ei taha midagi, ainult et poleks jamasid… nii palju.

Saalis hakkab mängima Genesis ja valgus ilmselt hämardub. Ma ei tea, ma ei ole kunagi seda näinud ja ainukesena ka kunagi ei näe, sest ma olen lava taga. See on märk, et nüüd algab etendus ja kui tulen, siis ei ole see mina, see ei ole autor, vaid tegelaskuju etendusest. Või sina…. Kui etendus lõpeb ja ma kummardan, siis olen see jälle mina, Lauri Saatpalu.

Lauri Saatpaluga avaneb võimalus kohtuda etenduse vahendusel Käsmu rahvamajas reedel 11.08 ja laupäeval 12.08 kell 18:30.

Lavastuses kõlab muusika:
Genesis”Duke`s travels/Duke`s end”
Johann Sebastian Bach orkestrisüit nr 3 D-duur
Interpreedid Taavo ja Heikko-Joseph Remmel
Ismo Alanko “Vanha nuori”

Etendus on ühes vaatuses ja kestab poolteist tundi
Esietendus  VAT Teatris 14 okt. 2015
Lavastuse fotod: Siim Vahur